הבשורה ששימחה בעלי עסקים קטנים ובינוניים
קרן חדשה וענקית בהיקף כולל של 6.6 מיליארד שקלים תעניק מגוון הלוואות בערבות של המדינה לטווח ארוך (עד 12 שנים), הנ”ל תאפשר שדרוג של העסק מבחינת ציוד וגם התייעלות. מדינת ישראל תעמיד מאותו סכום ערבות של 90 אחוז להלוואות ב 600 מיליון שקלים. עסקים גדולים הם אלה שמימנו בעיקר עסקים קטנים ובינוניים אך במכרז הנ”ל, לראשונה, נכנסו גם גופים מוסדיים.
מיכל עבאדי-בויאנג’ו, שהיא החשבת הכללית של משרד האוצר, הכריזה על הקבוצות שזכו במכרז של הלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים וגם בינוניים. ועדת המכרזים בראשה של סגנית החשבת הכללית, יהלי רוטנברג, היא שבחרה את הקבוצות. עסקים בינוניים וקטנים מהווים מנוע צמיחה מרכזי מאוד במשק בישראלי, הקרנות שנבחרו נועדו לקדם את צמיחתם של עסקים אלו.
מכרז זה, לראשונה, דרש הקמה של קבוצות משותפות לגופים מוסדיים ולבנקים. מהגופים המוסדיים צפוי להגיע היקף אשראי של 43 אחוז, אלה יקבלו את ערבות המדינה למימון שיעמידו לעסקים בינוניים וקטנים. בזכות המדיניות של שר האוצר משה כחלון, לקידום התחרות על מתן הלוואות למשקי בית ועסקים, התקבלה החלטה זו וגם בזכות עבודה אינטנסיבית של אגף ביטוח, חסכון ושוק ההון במשרד האוצר בראשותה של דורית סלינגר.
ישנם ארבעה קבוצות שנבחרו בוועדת המכרזים:
- קבוצה ראשונה – הפניקס, אלטשולר שחם ובנק מזרחי-טפחות.
- קבוצה שניה – מיטב דש ובנק אוצר החייל.
- קבוצה שלישית – מבטחים, קרן מקפת ובנק מרכנתיל-דיסקונט.
- קבוצה רביעית – מנורה ובנק לאומי.
הקבוצה הראשונה (שגם נתנה את ההצעה הטובה ביותר) קיבלה בשלב הראשון ערבות מדינה בסך של 90 מיליון שקלים, הקבוצה השנייה קיבלה 75 מיליון ו2 הקבוצות האחרות קיבלו 60 מיליון שקלים כל אחת. ככל שהפעילות בקרן תגדל כך גם הערבות של המדינה.
לעומת הקרן הקודמת, בקרן החדשה הוכנסו שדרוגים נוספים על פי הפניות של בעלי עסקים בינוניים וקטנים, לדוגמא – פיקוח על המחיר של האשראי, פתיחה של מסלול השקעות בתעשייה (הלוואות ארוכות טווח עד 12 שנים ובערבות של 90% מהמדינה מסכום ההשקעה). יתר על כן, עבור יצואנים, האשראי המרבי הוגדל. 6.6 מיליארד שקלים, זהו האשראי שצפוי בשלב הראשון, המדינה שמרה לעצמה את הזכות להגדיל במספר פעימות את ההיקף של האשראי.
קרן זו היא שדרוג של הקרן הישנה (הקרן להלוואות לעסקים קטנים ובינוניים), אשר הופעלה באגף של מיכל עבאדי-בויאנג’ו, החשבת הכללית במשרד האוצר. הקרן הישנה שמופעלת באמצעות המערכת הבנקאית, העמידה עד היום הלוואות בסך כולל של 7.2 מיליארד שקל בארבע שנים בלבד ללמעלה מ 15 אלף עסקים קטנים ו- 1000 עסקים בינוניים.
לחצו כאן לעזרה בגיוס הלוואות לעסקים קטנים