הלוואות לחקלאים בערבות המדינה
הלוואות לחקלאים – הקרן בערבות המדינה מסייעת לעסקים קטנים ובינוניים לרבות מסייעת בהלוואות לחקלאים מכל רחבי המשק הישראלי, הלוואות מדינה לחקלאים בתנאים נוחים מאוד. ההלוואות היעודיות לחקלאים בשוק הישראלי הם רק חלק קטן ממתן ההלוואות שניתנות ע”י הקרן של מרבית ההלוואות בערבות מדינה. הלוואות לחקלאים הן כלי סיוע מרכזי המגזר החקלאי ומהוות כ-5% ממתן האשראי המוענק דרך קרנות, או הלוואה בערבות המדינה.
הלוואות לחקלאים מתרבות מדי שנה
הלוואות לחקלאים מתרבות מדי שנה, לצערנו מתרבים כמות החקלאים אשר נזקקים לגייס הון ומגישים דרך אביב יעוץ עסקי בקשות להלוואות עבור מימון המשק לצורך הגדלת ואחזקת המשקים שלהם ע”י הון חוזר. כמו כן קיימים בשוק ובתחום ההלוואות בערבות המדינה מספר אפשרויות לגיוס הלוואות לחקלאים או לעסקים קטנים ובינוניים, כגון מוסדות פיננסים פרטיים ועוד, אך ללא שום צל של ספק אפיקי הלוואות לעסקים חדשים או קיימים בערבות המדינה הוא אפיק ההלוואות המרכזי שאליו פונים רוב החקלאים למתן יעוץ או הגשה של טפסים לגיוס הלוואות.
עובדות – במהלך 2012/2013, העניקה הקרן בערבות המדינה כ 300 הלוואות בערבות מדינה לעסקים בינוניים וקטנים מתחום החקלאות בלבד. זהו מספר של חקלאים ובעלי שטחים שאינו מבוטל שלקחו הלוואות אשר סך האשראי המצטבר שמגיע למאות מיליוני שקלים. אין ספק, הלוואות לחקלאים אשר זקוקים לסיוע במימון נוח, קל ומהיר יחסית של הון חוזר מוענקות ברובן דרך הקרן בערבות מדינה.
מדוע מגזר החקלאים זקוק יותר מכולם לגיוס הלוואות מדינה עבור הון חוזר?
עסק חקלאות כזה או אחר נחשב לעסק קטן או בינוני. לרוב החקלאים, כמו כל בעלי עסקים קטנים ובינוניים, צריך להתנהל בעסק עם מזומנים לצורך המימון של הפעילות של העסק. לרוב העסקים הקטנים מצליחים לגייס הלוואה מהמדינה לצורך הון חוזר, ואילו החקלאים לא שונים מכל עסק אחר. עם זאת, כאשר מדברים על הצורך בהון חוזר בקרב העסקים הפעילים במגזר ובתחום החקלאות בפרט, מציינים לרוב את 3 הסיבות הבאות לכך שהחקלאי נזקק לגיוס הלוואה למטרת הון חוזר, להלן הסיבות,
שנת שמיטה ועונתיות – התוצרת החקלאית היא עונתית ללא צל של ספק. והגידול העונתי חל מפירות וירקות כאחד כגון, אבטיח, תפוז, ענבים, תותים, אשכוליות, אפרסקים, לימונים, ועוד ירקות רבים וטובים. יש חקלאים רבים שמגדלים חלק גדול מהתוצרות שלהם, ובמקרים מסוימים את כל התוצרות שלהם, בעונה שונה בשנה. ולכן כך נוצר המצב שהחקלאים המדוברים נזקקים לגיוס לצורך הלוואה בערבות מדינה, עם בצורך בהון חוזר למימון וגיבוי התזרים הקיים בעסק ולצורך מזומנים בחודשים בהם הפעילות חלשה, כמו כן להתנהלות לשנה שלמה של שנת השמיטה בה העלויות כמעט מלאות ואילו ההוצאות אפסיות לחלוטין.
פערים של הרווחיות ביצוא – הרוב הגדול מהתוצרת של החקלאים מיועד לייצוא, על כן, החקלאי מושפע מהשינויים בשערי האירו והדולר, החליפין, המשפיעים על רמת הכנסתם. בעוד שההוצאה של החקלאי כבעל האדמה ובעל מפעל החיים (ארנונה, מים, שכר עובדים, רכישת חומרים, זרעים וכו’) הם תמיד במטבע השקל, ואילו את ההכנסות הוא מקבל מהייצוא באירו או דולר. לכן, כאשר נוצר פיחות (ירידה בערך המטבע שאינו צפוי לעומת השקל) בשער הדולר או שערי האירו, הכנסה של החקלאי קטנה באופן יחסי, נתון נוסף שאינו לטובתו של החקלאי הוא שההוצאות שלואינה משתנה.
דוגמה: חקלאי שעלותו עבור הגידול של קילו אפרסקים הוא 4 שקל והוא מוכר את קילו האפרסקים בייצוא עבור 6 אירו, הרווח שלו מעסקה זו עבור שער אירו של 5 (אירו 1 שווה ל 5 שקלים) הוא 26 שקל (הכנסה של 30 שקלים בניכוי העלות של הגידול). אם שער האירו ירד ל-4 באותו החודש, ההכנסה של החקלאי תקטן משמעותית ל 24 שקלים, והרווח יוקטן ל 20 שקלים. ירידה בפער הרווח מייצרת אצל החקלאי צורך במימון מזומנים בכדי להמשיך ולפעול ברמת ביכולות איתם פעל עד היום דרך גיוס הלוואה כזו או אחרת.
יבול פגום – לצערנו כשהיבול פגום לא ניתן לעשות שום דבר. התוצרת החקלאית היא סחורה רגישה מאוד לעונות, חיות וכל שאר ההפתעות אותם הטבע יכול לזמן לנו ויכולה לגרום ליבול להיפגם קשות מגורמים שונים כגון: טמפרטורות קרות/חמות וקיצוניות ייתר על המידה לעונה, חרקים, מזיקים וכד’. כפי שידוע היבול הפגום הוא חלק משגרתם של החקלאים אך לפעמים מגיעים למקרה קיצון בהם היבול נפגע משמעותית ומייצר פגיעה רצינית בהכנסות של החקלאים ובתוצרתו אשר מאלצת את העסק לגייס הלוואה מהמדינה לצורך התמודדות עם קושי התזרים של המזומנים הבלתי מתוכנן.
חברת אביב יעוץ עסקי הנה החברה המובילה והוותיקה בתחום גיוס הלוואות לחקלאים, עסקים קטנים ובינוניים. ההלוואות מיועדות לחקלאי קיים וגם לחקלאי חדש אשר נמצא בשלבי ההקמה ומעוניין בהלוואה לצורך מינוף הפעילות השוטפת, פנו אלינו עוד היום ותקבלו הערכה ראשונית ופגישת היכרות בחינם.